Over Icarus


ICT dagbesteding Icarus is ontstaan uit de onmogelijkheid om voor René van Rixel een dagbesteding buitenshuis te vinden. Een plek waar hij zijn talenten en creativiteit zinvol kan inzetten en waar hij de nodige verzorging krijgt. René heeft cerebrale parese. Zijn lichaam functioneert beperkt, maar dat weerhoudt hem er niet van om elke dag bezig te zijn met zelfbedachte projecten op zijn computer. Zijn grote wens is echter om buitenshuis te werken met andere jongvolwassenen. Samen nuttig bezig zijn, dingen leren en plezier te maken. Ook al heeft hij geen vleugels, hij wil toch kunnen vliegen. En dat willen wij ook. Dat heeft geleid tot de oprichting van Icarus. Icarus is een stichting die tot doel heeft plekken te creëren waar jongvolwassenen zoals René samen hun dromen kunnen waarmaken en zelf een bestaan kunnen opbouwen.

De focus van Icarus is het leren werken met computers en het bieden van een stimulerende omgeving voor jongvolwassenen met een beperking. Daarnaast is met elkaar plezier maken ook heel belangrijk. We organiseren sociale events, zoals een filmavond, een zomerse bbq, gezellige borrels en waar we verder samen maar zin in hebben.

Visie

In Nederland bestaat de overtuiging dat iedereen, met en zonder beperking, recht heeft op werk. Op een nuttige invulling van het bestaan. Iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt sinds 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De wet is er om zoveel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking werk te laten vinden. Toch blijkt in de praktijk dat dit niet zomaar geregeld is. Door onze ervaringen met jongvolwassenen met een beperking zien wij dat er een groep mensen in Nederland is voor wie amper mogelijkheden bestaan om te werken. Deze groep zijn jongvolwassenen met een beperking, die mentaal sterk zijn en vaak echte digital natives zijn. Jongvolwassenen anno 2017 dus. De combinatie van uitdagend werk op een plek waar wel lichamelijke verzorging is, dat is in de praktijk een moeilijke combinatie.

Placeholder

Missie – Inclusief


Wij streven ernaar om voor jongvolwassenen met een beperking plekken in heel Nederland te creëren om te leren werken met computers

De digitale wereld biedt hierbij een uitkomst, want deze biedt mensen met een beperking mogelijkheden om toch deel te nemen aan het normale maatschappelijke verkeer. Zonder dat zij er ook altijd fysiek hoeven te zijn. Met slimme technologische oplossingen creëren wij een omgeving waar jongvolwassenen met elkaar werken aan projecten, opleiding krijgen en opdrachten kunnen uitvoeren.

Doelstellingen – Zelf leren en werken


Onze doelstelling is het openen van kleinschalige locaties waar jongvolwassenen met een beperking leren werken met computers en samen werken aan projecten en opdrachten. Het sociale aspect neemt ook een belangrijke plek in. We streven naar een combinatie van werk, studie en plezier.

De deelnemers werken autonoom, waarmee we bedoelen dat zij zelf medeverantwoordelijk zijn voor de invulling van ICT dagbesteding Icarus. We zullen hen stimuleren om met elkaar te bedenken welke projecten zij kunnen en willen uitvoeren en welke opleiding of workshop interessant is. Daarnaast kunnen wij opdrachten uitvoeren voor bedrijven en particulieren. We denken hierbij vooral aan digitale opdrachten, zoals het maken en beheren van een website, het maken van digitale muziek, beheren van social media accounts, en zo verder.

Het is ons doel om Icarus echt hun eigen plek te laten zijn, een stoere plek die aansluit bij de belevingswereld van jonge mensen. Er zal verzorging en begeleiding zijn, maar de deelnemers zelf bepalen wat ICT dagbesteding Icarus uiteindelijk allemaal wordt.

Organisatie


De initiatiefnemers achter Icarus zijn uiteraard René van Rixel, zijn zussen Angelique Steen en Esther Steen en lid van de Raad van Toezicht Aline Soerdjipal.

Project Icarus wordt geleid door een stichting, met een bestuur en een Raad van Toezicht. De stichting is verantwoordelijk voor alle organisatorische en financiële zaken rondom de oprichting en start van het project.

Belangrijke Gegevens


De deelnemers aan Icarus worden begeleid door professionele begeleiders, met een sterke affiniteit voor ICT en gedegen kennis en ervaring in de zorg. Samen met elke deelnemer stellen ze een zorgplan op maat op en bepalen ze de leerdoelen. Stichting Project Icarus hanteert de CAO Gehandicaptenzorg ten aanzien van de verloning en arbeidsvoorwaarden van de medewerkers.
Het bestuur en de Raad van Toezicht zijn onbezoldigd en ontvangen derhalve geen vergoeding voor hun werkzaamheden.

Belangrijke gegevens Stichting Project Icarus:

KvK nummer: 64655253

RSIN nummer: 8557.64.314

Bank: NL 58 ABNA 0497 3252 09

Stichting Project Icarus heeft een ANBI-status.[/cs_text]

Cultuur – Leuke dagbesteding


De sfeer van ICT dagbesteding Icarus moet er een zijn die aansluit bij jonge mensen die willen werken en plezier maken. Ongedwongen, levendig, en met veel ruimte voor hun eigen inbreng. Onze locaties in Culemborg en Zeist zijn centraal gelegen, zeer goed toegankelijk voor rolstoelen, genoeg ruime parkeergelegenheid en aangepaste sanitaire voorzieningen. Qua infrastructuur zijn onze locaties in Culemborg en Zeist optimaal geschikt voor werken met computers. We hebben namelijk glasvezel!

Invulling


ICT dagbesteding Icarus is de perfecte plek voor jongeren die willen leren werken met computers, zichzelf willen ontwikkelen en graag graag nieuwe dingen willen ontdekken.

[/cs_text]