Project Icarus

 

Dit stukje komt van de oude website. We moeten even kijken of we dit hier neerzetten of op een andere pagina.

========================

Over René

Rene is oprichter van Icarus, superondernemend en laat zich niet tegen houden door zijn beperking.

RENE VAN RIXEL

Ik zit door mijn handicap in een rolstoel. Ik zit dagelijks op het internet, werk met de computer en leer programmeren. Door mijn handicap is dit het enige wat ik zelfstandig kan. Door middel van mijn aangepaste systeem kan ik gebruik maken van de computer en kan ik via sociale netwerken contact houden met de buitenwereld. Ik ben geboren in 1994, in de eerste drie weken na mijn geboorte heb ik een hersenbloeding gehad. Hierdoor lijd ik aan Dyskinetische Cerebrale Parese (CP). Daardoor gaat praten soms wat haperend, maar als je me beter kent ben ik niet meer te stoppen met praten!  Vooral als het onderwerp de computer is,  mijn grootste passie!

Na mijn opleiding was er geen passende dagbesteding voor mij. Daarom hebben mijn zussen en ik besloten om zelf een ICT dagbesteding te starten voor jongeren die net als ik een beperking hebben en graag willen leren werken met de computer. Nu, na twee jaar, is Project Icarus een feit  en zijn op 8 mei 2017 de deuren in Culemborg open gegaan voor onze eerste deelnemers. Ook zijn we druk bezig met de opstart van ICT dagbesteding Icarus in Zeist. Nu heb ik leuke collega’s en werk ik met anderen aan het maken van websites, games bouwen, video’s maken. Het is superleuk om zo samen bezig te zijn en ook veel plezier te maken!


Doelstellingen – Zelf leren en werken


Onze doelstelling is het openen van kleinschalige locaties waar jongvolwassenen met een beperking leren werken met computers en samen werken aan projecten en opdrachten. Er is plaats voor tien jongvolwassenen per dagdeel. Het sociale aspect neemt ook een belangrijke plek in en we streven naar een combinatie van werk, studie en plezier.

De deelnemers werken autonoom, waarmee we bedoelen dat zij zelf medeverantwoordelijk zijn voor de invulling van Icarus. We zullen hen stimuleren om met elkaar te bedenken welke projecten zij kunnen en willen uitvoeren en welke opleiding of workshop interessant is. Daarnaast gaan we op zoek naar mensen en bedrijven die Icarus kunnen ondersteunen of juist betaalde opdrachten aan Icarus uit willen besteden. We denken hierbij vooral aan digitale opdrachten, zoals het maken en beheren van een website, het maken van digitale muziek, beheren van social media accounts, en zo verder.

Het is ons doel om Icarus echt hun eigen plek te laten zijn, een stoere plek die aansluit bij de belevingswereld van jonge mensen. Er zal verzorging en begeleiding zijn, er wordt gezorgd voor de juiste faciliteiten en prikkels, maar de deelnemers zelf bepalen wat Icarus uiteindelijk allemaal wordt.

Organisatie


De initiatiefnemers achter Icarus zijn uiteraard René van Rixel, zijn zussen Angelique Steen en Esther Steen en lid van de Raad van Toezicht Aline Soerdjipal. Samen met vele anderen hebben wij de afgelopen maanden onderzocht wat de mogelijkheden zijn en gesprekken gevoerd met organisaties als Inclusieve gemeente Geldermalsen, KPMG, lokale en regionale kranten, de Mytylschool in Utrecht, IT bedrijven in de regio, makelaars en soortgelijke organisaties als Icarus in andere delen van het land.

Project Icarus wordt geleid door een stichting, met een bestuur en een Raad van Toezicht. De stichting is verantwoordelijk voor alle organisatorische en financiële zaken rondom de oprichting en start van het project.

Voor de dagelijkse organisatie zal een projectleider worden aangesteld. Deze zal de dagelijkse leiding bij Icarus zelf dragen, zorgen voor bekendheid van Icarus, aantrekken van de juiste verzorgers en begeleiders en meehelpen bij de ontwikkeling van Icarus, samen met de jongeren. Ook is de projectleider verantwoordelijk voor de online community en zet deze de eerste stappen in de ontwikkeling van het sociale programma, door activiteiten zoals filmavonden, borrels en interessante workshops te organiseren.